اگر به ورزش بولینگ علاقه دارید و برای راه اندازی آن در مجتمع تفریحی، باشگاه و یا حتی در مجتمع مسکونی خود نیاز به اطلاعات دارید و همچنین در رابطه با تجهیزات مورد نیاز این بازی و وسایلی که برای بازی کردن نیاز است سوال دارید، در این مطلب به تمامی سوالات شما پاسخ داده شده و با جزئیات در مورد تمامی پیش نیازهای راه اندازی یک خط بولینگ توضیح داده شده است.
خط بولینگ (لاین بولینگ)
خط بولینگ همان مسیری می باشد که شما توپ را در آن رها می کنید تا به اهداف برسد. این خط ها معمولاً از جنس چوبی بود و سطح آن باید مسطح و سیقل خورده شود تا در حرکت توپ کمترین اثرگذاری را داشته باشد.
امروزه اکثر خطوط بولینگ مدرن با استفاده از نقشهای شبرنگ (Black light) علامت گذاری می شوند تا علاوه بر زیبایی نمای داخلی سالن، با استفاده از نورپردازی بتوان خطوط راهنمای پرتاب مشخصی را روی خط ایجاد کرد.
در هر خط بولینگ از 1 تا 4 نفر می توانند با یکدیگر بازی کنند و برای استفاده افراد بیشتر باید تعداد خطوط را افزایش داد، که معمولاً در باشگاه های بولینگ حداقل تعداد 10 خط در کنار همدیگر نصب می شوند.
در کنار خط های بولینگ شیار هایی وجود دارند که به استلاح به آنها “گاتر” (Gutter) گفته می شود و برای هدایت توپ هایی که خارج از هدف پرتاب شده بدون تماس با اهداف به سمت دستگاه جمع آوری توپ نصب می شوند.
پین ستر (Pin setter)
مهمترین بخش یک خط بولینگ پین ستر می باشد که تمامی کارهای مربوط به مرتب سازی اهداف و انتقال توپ های پرتاب شده را توسط یک سیستم مکانیکی خودکار انجام می دهد. پین ستر ها بسته به نوع کمپانی تولید کننده و نوع سیستم امتیاز دهی نصب شده ممکن است متفاوت باشند اما در کل کار اصلی این بخش جمع آوری اهدافی (پین هایی) که ریخته شده، پاکسازی قسمت انتهای خط و البته چیدن مجدد اهداف مانده و یا جدید در قسمت انتهای خط می باشد.
در قسمت انتهای خط بخش دیگری وجود دارد که توپ های پرتاب شده را به سمت تونل مخصوص هدایت توپ به ابتدای خط انتقال می دهد و البته تمامی این اتفاقات نیز به صورت اتوماتیک توسط پین ستر کنترل می شود.
سیستم امتیاز دهی (اسکورینگ)
سیستم امتیاز دهی همانطور که از نامش پیداست بخش محاسبه امتیازات بازیکنان بود که به شکل های مختلفی کار می کنند. بعضی از این سیستم ها با استفاده از دوربین های نصب شده بر روی خط اهداف به جای مانده را مشاهد کرده، شمارش می کنند و در بعضی از مدل ها توسط حسگر هایی که بر روی گیره پین ستر نصب شده پین های به جا مانده را شمارش می کنند. این اطلاعات به بخش دیگر انتقال پیدا کرده که به آن مانیتور اسکورینگ گفته می شود.
صفحه نمایش امتیازات (مانیتور)
این دستگاه قلب الکترونیکی سیستم امتیاز دهی بوده که در اصل یک کامپیوتر با منظور نمایش اطلاعات بازی و یا کنترل آنها می باشد. این دستگاه پس از محاسبه امتیاز بازیکنان در هر پرتاب آنها را ذخیره کرده و در جدول امتیازات به صورت گرافیکی بر روی صفحه نمایش خود نشان می دهد. این صفحه نمایش بسته نوع خود که ممکن است به صورت لمسی و یا غیر لمسی بوده یک رابط کاربری برای وارد کردن تنظیمات بازی (تنظیم هایی مانند بخش ورود نام بازیکنان، اصلاح قوانین بازی و …) بوده که در مدل های غیر لمسی یک صفحه کلید ورود اطلاعات نیز به آن اضافه می شود.
توپ بولینگ
توپ یکی از اصلی ترین ابزار ها برای بازی بولینگ است، توپ های بولینگ اغلب سنگین وزن هستند ، این توپ ها وزنی در حدود 6 الی 16 کیلوگرم دارند، به همین دلیل بهتر است افرادی که دستان قوی دارند این ورزش را برای حرفه ای شدن انتخاب کنند.
در انتخاب توپ بولینگ باید دقت کنید، اندازه توپ بولینگ باید متناسب با انگشتان شما باشد، همچنین وزن توپ بولینگ باید به گونه ای باشد که بتوان سنگینی وزن آن را تحمل کنید.
لازم به ذکر است توپ هایی که افراد مبتدی و افرادی که بولینگ را به صورت تفریحی بازی می کنند با توپ هایی که افراد حرفه ای استفاده می کنند متفاوت است. به توپ هایی که افراد مبتدی و یا آماتور ها از آن استفاده می کنند هاوس بال (House Ball) گفته می شود و البته حرفه ای ها در بولینگ معمولا برای خود توپ های مخصوص که متناسب با سایز دست و وزن دلخواه خودشان است را استفاده می کنند.
پین بولینگ
پین ها در بولینگ همان اهدافی هستند که شما توسط توپ آنها را به آنها ضربه زده و کسب امتیاز می کنید. در بازی استاندارد بولینگ از 10 پین استفاده می شود که در انتهای هر خط قرار می گیرند. در گذشته جنس پین ها تنها از چوب بود اما بعد ها از لایه های فایبر گلاس در لایه های رویی آن ها برای جلوگیری از شکستگی استفاده شد. پین ها وزنی در حدود 1 کیلو و 380 گرم دارند و از یکدیگر به فاصله 20 سانتی متری قرار می گیرند.
کفش مخصوص بولینگ
شاید خیلی ها نداند که برای بازی بولینگ نیاز به کفش های مخصوص است، اما جالب است بدانید برای جلوگیری از سر خوردن و پرتاب بهتر توپ بهتر است از کفش مخصوص بازی بولینگ استفاده کنید. این کفش ها دارای کفی مخصوص که استکاک بالایی دارند هستند، و البته شما پس از استفاده طولانی و فرسوده شدن این کفی ها به راحتی می توانید آنها را تعویض کنید.
تجهیزات حرفه ای ها
تمامی تجهیزاتی که در بخش های قبلی به آنها اشاره شد معمولاً در هنگام بازی در باشگاههای بولینگ از طرف خود باشگاه در اختیار بازیکنان قرار می گیرند.
افرادی که این ورزش را به صورت حرفه ای تری دنبال می کنند معمولاً تجهیزاتی مانند توپ بولینگ، کیف توپ، لباس ورزشی مخصوص بولینگ، دستکش، کیسه تمیز کردن توپ، لوسیون دست و دستکش مخصوص بولینگ و … را برای خودشان به صورت شخصی تهیه کرده و ترجیح می دهند که از تجهیزاتی که مختص آنها ساخته شده و با آن راحتتر نتیجه می گیرند استفاده کنند.
توپ سوراخ کن
حرفه ای ها در ورزش بولینگ که توپ های مخصوص به خود را دارند می توانند از این دستگاه استفاده کنند. توپ های جدید که معمولا هیچ سوراخی برای جای انگشتان ندارند را می توان با کمک این دستگاه آماده کرده و سوراخ های بر روی توپ را متناسب با انگشتان بازیکن ایجاد کرد.
از کجا باید تجهیزات بولینگ را تهیه کرد؟
در انتها باید به شما بگوییم که تمامی تجهیزات گفته شده مطلب، در ایران هم به صورت نو و یا به صورت کارکرده (باقیمت های بسیار پایینتر) توسط شرکت پردازش منطقی پارس تهیه و تولید شده و متخصصین شناخته شده و مجرب نصب می شوند و شما می توانید برای راهنمایی های بیشتر و گرفتن اطلاعات کامل همراه با قیمت تجهیزات با ما در تماس باشید.